Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o proprietate în Spania ca non-rezident

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o proprietate în Spania ca non-rezident

La fel ca un cetățean spaniol, orice persoană străină poate achiziționa o proprietate în Spania. Cu toate acestea, acest lucru implică unele particularități care depind mai degrabă de faptul dacă vânzătorul proprietății este sau nu rezident în Spania.

Înainte de a analiza caracteristicile achiziției unei proprietăți de către o persoană non-rezidentă, să enumerăm situațiile diferite care conduc la calitatea de rezident spaniol.

Astfel, conform articolului 9 din Legea 35/2006, din 28 noiembrie:

Se consideră că contribuabilul își are rezidența obișnuită pe teritoriul spaniol atunci când se îndeplinește una dintre următoarele circumstanțe:

a) Când petrece mai mult de 183 de zile, în cursul unui an calendaristic, pe teritoriul spaniol

b) Când centrul principal sau baza activităților sau intereselor economice ale sale se află în Spania, în mod direct sau indirect.

Se va presupune, cu excepția probei contrare, că contribuabilul își are rezidența obișnuită pe teritoriul spaniol atunci când, conform criteriilor de mai sus, soțul nelegal separat și copiii minori care depind de acesta rezidă obișnuit în Spania.

Această ultimă ipoteză admite probă contrară; totuși, noi suntem cei obligați să demonstrăm condiția de non-rezidenți.

Acum, că știm când o persoană este rezidentă sau nu, să analizăm implicatiile acestui lucru în achiziția de bunuri imobile.

ATUNCI CÂND VÂNZĂTORUL ESTE REZIDENT

Atunci când vânzătorul unei proprietăți imobiliare în Spania nu este rezident al țării, cumpărătorul care achiziționează o proprietate imobiliară în Spania va avea obligația de a plăti impozitele care îi revin cumpărătorului; aceste impozite sunt:

Dacă este vorba despre o proprietate de la a doua mână, în Andaluzia, cumpărătorul va plăti:

    • Impozitul pe Transferul de Proprietate (I.T.P.): în prezent, 7% din prețul de vânzare
    • IRPF în următoarea campanie de Declarație a Veniturilor, în cazul în care nu este destinat locuinței principale

Dacă este vorba despre o proprietate nou construită, cumpărătorul va suporta:

    • Impozitul pe Valoarea Adăugată (I.V.A.): 10% în cazul locuințelor și garajelor care o însoțesc, 21% pentru spații comerciale și garaje separate
    • Impozitul pe Acte Juridice Documentate (I.A.J.D.): în prezent, 1,2% din prețul de vânzare

ATUNCI CÂND VÂNZĂTORUL NU ESTE REZIDENT

Lucrurile se complică atunci când vânzătorul nu este rezident în Spania. În acest caz, cumpărătorul va trebui să plătească și să încaseze două dintre impozitele obligatorii plătite de vânzător, impozitul pe Veniturile Persoanelor Nerezidente (IRNR) și Plusvalía sau Impozitul pe Creșterea Valorii Terenurilor de Natură Urbană.

Pentru plata IRNR, cumpărătorului îi va fi reținută vânzătorului o cotă de 3% din valoarea vânzării, sumă care va fi încasată la Agenția Fiscală, în numele vânzătorului nerezident, prin intermediul modelului 211.

În ceea ce privește Plusvalia, cumpărătorul va trebui să plătească și să încaseze la Primăria sau la Patronatul Provincial de Colectare unde se află proprietatea, suma corespunzătoare în cadrul Impozitului Municipal pe Plusvalia.

Această sumă se determină și se încasează ulterior actului de vânzare-cumpărare și vânzătorul are obligația de a rambursa cumpărătorului suma plătită în acest scop; în caz de neplata, se poate apela la calea judiciară.

În biroul nostru, pentru a facilita afacerile juridice ale clienților noștri și pentru a evita situațiile viitoare de neplată, recomandăm introducerea clauzelor în actul de vânzare-cumpărare care să asigure încasarea sumelor datorate; chiar recomandăm efectuarea unor rețineri de valoare similară cu suma plăților care trebuie efectuate.

 

Pentru mai multe informații sau asistență în achiziția de proprietăți imobiliare, contactați biroul nostru LEX CONSULTORIUM și vom fi încântați să vă ajutăm.